Kontaktlencse illesztés , betanítás

 Üzleteinek döntő többségében lehetőség van kontaktlencse illesztésre, kipróbálásra és a kontaktlencse viselésre és tisztításra vonatkozó betanításra is. A szakember a pácienssel folytatott előzetes beszélgetése (anamnézis) alapján, a vizsgálati eredményeknek megfelelően javasolja a számára megfelelő kontaktlencse típust. A kontaktlencse illesztő a megfelelő paraméterű és típusú kontaktlencsével próbaillesztés végez, majd betanítja páciensét a kontaktlencse használat és kezelés lépéseire.

Mivel a betanítás időigényes lehet kérjük keresse üzleteinket időpont egyeztetés céljából.

A KONTAKTLENCSE  VISELŐK  SZEMÜK EGÉSZSÉGÉNEK  MEGŐRZÉSE CÉLJÁBÓL  LEGALÁBB  FÉLÉVENTE  JELENJENEK  MEG  ELLENÖRZŐ  SZEMVIZSGÁLATON!!!

A kontaktlencse viselés szabályai!

  • Mindig mossa meg és törölje szárazra kezeit, mielőtt lencséit megérintené. Mielőtt lencséit kiveszi a tároló tokból, győződjön meg róla, hogy azokat az ápoló folyadék teljesen ellepi.
  • Ne használja a lencsét, ha a steril csomagolás sérült vagy nyitott. Ügyeljen arra, hogy a lencse felülete ne legyen összeragadva.
  • Mielőtt lencséjét behelyezné, bizonyosodjon meg róla, hogy a lencse nincs kifordulva. Helyezze mutatóujja hegyére, és ellenőrizze formáját. 
  • Helyezze a lencsét mutatóujja hegyére és ugyanennek a kezének középső ujjával húzza le alsó szem- héját. A másik kéz mutató ujjával húzza fel a felső szemhéjat és óvatosan helyezze a lencsét a szemre. Engedje el először az alsó majd a felső szemhéjat, forgassa körbe szemét, hogy a levegő buborékok kimenjenek a kontaktlencse alól és pislogjon. Ismételje meg a folyamatot a másik szemen is. 

A kontaktlencse eltávolítása

Kezének középső ujjával húzza le az alsó szemhéjat. Nézzen fölfelé és mutató ujjával finoman csúsztassa le a lencsét a szem fehér részére.

Mutató és hüvelykujjával óvatosan csippent se össze a lencse széleit, majd vegye ki a lencsét.  Ismételje meg a folyamatot a másik szemen is

Kontaktlencséjének helyes tisztítása, ápolása érdekében szigorúan tartsa be illesztője útmutatásait, valamint olvassa el az ápoló folyadékhoz mellékelt használati utasítást.

ELŐVIGYÁZATOSSÁGOK

– Lencséi gyakori cseréjű kontaktlencsék. Egészsége és kényelme érdekében fontos, hogy a kontaktlencse viselése, kezelése és tisztítása során mindig kövesse kontaktológusának útmutatásait. A viselési, kezelési, tisztítási útmutatáson ne változtasson. Ha kérdése van, mindig forduljon kontaktlencse illesztőjéhez.

– A kontaktlencse szembe történő behelyezése előtt és viselés után mindig tisztítsa és fertőtlenítse a lencséket az ápoló folyadékkal.

– Szemvörösödés, égő-szúró érzés, kényelmetlenség érzet vagy nem megfelelő látásélesség esetén azonnal vegye ki lencséit és forduljon illesztőjéhez.

– A szennyeződések elkerülése miatt kontaktlencséjét mindig sminkelés előtt helyezze fel. Ügyeljen arra, hogy aerosolos spraygáz ne kerüljön a lencse felületére.

– A sérült vagy szennyezett kontaktlencsét azonnal távolítsa el szeméről.

– Ügyeljen körmei higiéniájára. A körmök alatti lerakódások fertőzést okozhatnak.

– Kontaktlencséjét és az ápoló folyadékot tartsa gyermekektől elzárva.

– Kontaktlencsében történő úszás vagy egyéb vízisport közben használjon úszó szemüveg

– Ne aludjon kontaktlencsében, előtte kérje ki kontaktológusa véleményét.

– Ne viselje kontaktlencséjét a kontaktológus által javasolt viselési időn túl.

– Higiéniai okok miatt ne próbálja ki rokona,ismerőse kontaktlencséjét. Csak a saját lencséit használja.

– Kontaktlencse és szemcsepp együttes használata előtt kérje kontaktológusa tanácsát.

– Ne használjon nyálat a kontaktlencse nedvesítéséhez, tisztításához.

– Ne használjon csapvizet a lencse vagy a tok tárolásához, tisztításához.